Arbetslöshetsbloggen – Begåvnings- och personlighetstester

Arbetslöshetsbloggen, inlägg 11, dag 15, 2016-03-22

Det gäller att inte tappa farten. Att fortsätta framåt. Att göra saker. Att uppleva saker. Att utvecklas (av saker, händelser, upplevelser). Idag har jag sökt tre arbeten och gjort fyra tester. Några begåvningstester samt några personlighetstester.

Så idag tänkte jag resonera lite kring dessa tester.

Personlighetstesterna

Jag har ställts inför några olika personlighetstester. I normalfallet är det olika skattningstesterna där användaren får skatta sina egna reaktioner, beteenden och känslor/åsikter för arbetsrelaterade/beslutsrelaterade situationer.

I morse satt jag och funderade på om jag skulle svara utifrån vem jag är som person, som anställd eller det som är rätt för tjänsten. Hur hade du gjort?

Begåvningstester

Jag har fått göra två olika, vad jag valt att kalla för begåvningstester, den ena är informationsanalys och den andra mer likt ett traditionellt IQ-test.

Dessa begåvningstester går inte att manipulera – men du kan bli bättre genom att öva. Du kan alltså lära dig att blir bättre på båda dessa genom att träna-din-hjärna.

Ett roligt IQ-test är det från Mensa i Danmark.

iq-test

Testernas vara eller icke vara

Jag är faktiskt för dessa tester. Det gör, i vissa fall, att de bättre lämpade personerna får en chans att få arbetet – inte bara de som lyckats skriva ett snyggt CV eller haft turen att komma igenom rekryteringsfirmornas filter. Å andra sidan kanske någon fuskar på testerna (låter någon annan göra dem) vilket skulle kunna missgynna någon annan som hade varit bättre lämpad. Däremot har jag en positiv människosyn och litar därför på att ingen fuskar.

Slutligen

Tester är för det mesta till godo. Därför är jag positivt inställd till dessa tester. För att prestera bra på dessa:

  • Se till att ha god tid och en lugn miljö att göra testet på/i
  • Öva, öva och öva på begåvningstester
  • Lär känna dig själv och fundera igenom vilken typ av människa du är och under vilka förhållanden du vill arbeta