Arbetslöshetsbloggen – Jakten är halva nöjet

Arbetslöshetsbloggen, inlägg 10, dag 14, 2016-03-21

Tvåsiffrigt antal inlägg. Nog en av mina mest uthålliga internetprojekt hittills. Och mer skall det bli. För varje inlägg jag skriver kommer bloggen bli mer och mer personlig. Inte för att det inte finns ämnen att ta upp eller för att min personliga resa är mer intressant än någon annans. Men det finns bara ett visst antal block att redovisa – och sedan blir det mestadels känslor, tankar och strategier i mitt eget sökande.

Idag vill jag däremot skriva om glädjen i att söka nytt jobb. I morse sökte jag fyra tjänster. Eller fem. Någon har jag kanske sökt tidigare. Det är lite lurigt – eftersom ibland får jag e-poster från rekryteringsfirmor med tips om arbeten som passar min arbetssökningsprofil.

De som rekryterar kan faktiskt bjuda upp till dans

Hockeytaktiken jämfört med den mer strategiskt kräsna dito. Vilken är bäst? Kanske ingen av dessa två. Oftast blir du bra på det du tycker om att göra. Tycker du således om att söka nytt arbete kommer du bli bra på det. Men vem vill bli bra på att söka jobb? Alla vill nog snarare göra ett bra jobb/arbete. 

Saker som skulle kunna göra arbetssökande roligare:

 • Ett snyggare gränssnitt vid själv ansökningsprocessen
 • Statistik och hejjar-rop av ansökningssidan
  • Hur många jobb du sökt
  • Hur långt tid det är kvar till ansökningstiden är slut på de tjänster du verkligen vill ha
  • Hur många intervjuplatser som är fyllda av totalt antal potentiella platser
  • Beräknade lönenivåer för de tjänster du sökt
 • Enklare system att registrera ansökan i – så att fokus blir på vad du anger i din ansökan – istället för att du söker (ansträngande system att lägga in jobbansökningarna i)
 • Kontroll över de ansökningar som ligger hos företag där du väntar på svar

Att utmana dig själv

Gör ditt sökande till en lek. Prova olika personliga brev och CVn för att se vilket som går bäst. Testa att skriva ett helt i rosa, något annat med extra blanksteg och ett tredje skickar du bara en bild på dig själv. Okej. Visserligen var ovanstående rejäla överdrifter – men jag tror ändå att du förstår vad jag försöker säga.

Placeringen kanske är A och O

Alltså inte vad du skriver var – men var du sitter och söker dina drömyrken. Finns det något trevligt café i närheten av där du bor? Eller är det helt enkelt så att det finns ett bibliotek? Tänk om du skulle slippa söka med en dator/laptop – tänk om allt gick att göra med mobilen? Kanske klicka ”gilla” för att söka arbetet? 

Avrundning

Idag har jag fokuserat på arbetssökningsapplikationerna, de geografiska platserna du kan befinna dig på samt babblat en del om färger, fotografier och annat konstigt. Dagens tre punkter blir:

 • Gör ditt sökande till en lek
 • Utmana dig själv att förändra dig
 • Hitta en inspirerande miljö att söka jobb ifrån