Arbetslöshetsbloggen – konsten att bygga en god relation

Arbetslöshetsbloggen, inlägg 15, 2016-06-29

Nu har jag aktivt sökt arbete i lite mer än fyra månader. Jag har varit på en hel del intervjuer (åtminstone en i veckan) och har märkt hur viktigt det är att vara aktiv emot rekryteringsfirmorna och framförallt rekryterarna.

Lite skryt om bra kontakter

Jag har genom intervjuer, dels i person men även via telefon fått upp ett ganska bra nätverk av människor inom rekryteringssvängen.

Academic Work/Lova

Egentligen den första personen som trodde på mig inom rekryteringssvängen. Hon till och med kämpade för min sak hos en kund till henne som absolut tyckte jag saknade en sak i min profil. Nu använder jag henne som ”intern referens” när jag söker andra tjänster hos Academic Work. Hon sänder dessutom tjänster till mig som hon tror passar. Tack vare detta har jag fått många intervjuer genom Academic Work. Lova var till och med så trevlig att hon gick igenom mitt CV och gav mig bra hjälp för hur jag skulle ändra/uppdatera den för att bli mer framgångsrik i mitt sökande. Och det har hjälpt. Rejält. En betydlig större intervju-ratio sedan ändringarna.

SW/Emma

Min mest frekventa kontakt. Vi hörs i alla fall varannan vecka och bollar uppdrag, löneanspråk och olika bolag som kan vara något för mig.

Help At Work/Anders

Jag sökte ett uppdrag som var alldeles för ”enkelt” inom min ”hemmabransch”. Givetvis valde arbetsgivaren en annan kandidat som såg uppdraget som ”en stor utmaning”. Anders fick mig däremot att våga söka lite större utmaningar än de uppdrag jag tidigare sökt. Han ökade mitt självförtroende en hel del.

Vårda dessa kontakter

Dessa personer kommer bli din viktigaste ingång till ett nytt jobb – eller ännu bättre – ditt drömjobb. Du kan vårda dessa kontakter genom att a) alltid vara ärlig, har du inte tid så har du inte, be om att få ringa upp OCH GÖR DET. b) Tacka dem för hjälpen, besvara deras e-poster och önska dem trevlig helg/semester m.m. c) Sköt dig på intervjun, du representerar inte bara dig själv, utan din rekryteringskontakt. Enkla saker såsom klä dig helt och rent, var artig och tala väl om urvalsprocessen och den kontakt du haft med rekryteraren (eftersom företaget är uppdragsgivare till din rekryterare).

Slutligen

Lite tankar att lämna dig med:

  • Vårda dina kontakter
  • Bygg upp ett nätverk hos olika rekryteringsfirmor
  • Har du en bra kontakt, hänvisa internt om du söker hos en annan person inom en viss firma