Arbetslöshetsbloggen – prioriteringar och drivkrafter

Arbetslöshetsbloggen, inlägg 13, dag 17, 2016-03-24

Ja, snart en arbetsmånad som ledig. På tisdag skall jag tillbaka igen. Fick frågan i morse om jag ”hittat något jobb?”. Svaret var nej. Följdfrågan var: ”…vad vill du jobba med?”. Återigen var svaret åt det negativa hållet: ”ingen aning”. Alltså borde jag fokusera dagens inlägg på drivkrafter, motivation och intressen.

Jag tänker att det finns några olika saker som kan vara viktigt när du väljer arbete:

  • Viljan att hjälpa andra
  • Pengar eller annan ersättning
  • Status
  • Ett brinnande intresse, som hobby
  • Försörjning
  • Arbetsmiljön, kollegorna m.m.

Försörjning – den sämsta drivkraften

Den mest basala drivkraften till att förvärvsarbeta, jobba, är troligtvis att tjäna pengar för att klara av att leva (bostad, föda, underhållning m.m.)

Anledningen till att jag skriver att det är den sämsta drivkraften är för att du troligtvis aldrig kommer att bli särskilt  bra på ett yrke/arbete om du endast går dit för att tjäna till din försörjning. Normalt sätt blir du bra på något du gör mycket – och du gör helst mycket av något du tycker om.

Att tjäna mycket pengar, att få högre status

Pengar är alltid en motivationsfaktor, men bara till en viss gräns. En löneförhöjning är rolig en stund – sedan längtar hen oftast till nästa gång det är dags för lönejustering och det brukar ta åtminstone ett år innan det sker. Skillnaden på försörjning och pengar i mitt exempel är i den senare så klarar personen sig redan bra – men önskar öka sin levnadsstandard avsevärt (finare boende, finare fordon etc.).

Pengar och status i samhället kan troligtvis inte var det primära för att långsiktigt orka med ett yrke. Tillslut kostar det för mycket mental viljekraft för att fortsätta jaga. Tillslut blir du säkerligen utmattad av att konstant jaga nya pengar eller högre status.

Att trivas i sin grupp

Jag tror en gruppdynamik, kollegor, arbetskamrater och en arbetsplats kan hålla folk kvar betydligt längre än pengar/status. Särskilt eftersom du i normalfallet spenderar den största delen av sin vakna tid på arbetet. Trivs du inte i miljön, med personerna runtomkring dig kommer det vara alldeles för jobbigt att komma tillbaka dag ut och dag in. Om du däremot trivs kommer du troligtvis vakna med en glädje inför en ny arbetsdag

Att hjälpa andra

De personer jag beundrar mest är yrkeskategorier som helt enkelt finns till för att hjälpa andra. Exempelvis sjuksköterskor, barnskötare och lärare. Ofta så ersätts inte dessa personer ens i närheten av deras arbetsbörda/arbetsbelastning. De som arbetar inom dessa yrken drivs ofta av ett så kallat ”kall”.

Älska ditt yrke och du behöver aldrig arbeta igen

Sista kategorin är dedikerad alla de som älskar sitt yrke. Som längtar varje dag till jobbet och som tjänar pengar på att utföra sin hobby. Jag gratulerar er.

Själv har jag nog hittat det jag vill göra. Inom den bransch jag vill vara. Men tjänsten är tämligen unik. Jag har sökt jobbet men inväntar att ansökningstiden går ut.

Men hur ser mitt drömyrke ut? Jag vill göra affärer. Helst inom ett entreprenörsföretag. Gärna i en bransch som hjälper människor. Med inslag av mat och träning. Där jag ständigt får vara i rörelse, träffa folk och hjälpa andra att utvecklas. Men hur övertalar jag dem att jag är bäst för tjänsten?

Slutskrivet för idag

Dagens tips är:

  • Fundera igenom vad som är ditt drömyrke – hur vill du spendera dina dagar
  • Är lönen viktigast eller är någon annan avkastning av större intresse – vad är viktigast för dig
  • Tänk på vilka typer av människor du vill arbeta med – var och med vilka skulle du trivas hela dagarna