Att BEKÄMPA demonerna

2015-03-04

DEN KONSTANTA ÅNGESTEN OCH HUR DÅLIGA TANKAR FÖRSTÖR NÅGOT FINT

Hur kommer det sig egentligen att något som är så dåligt får ta så stor plats i mitt liv? Dags att göra förändring på detta. Och jag skall förklara vad jag menar.

Min ÅNGESTHJÄRNA och det som utlöser det

Jag har tidigare beskrivit hur viktigt det är för mig att vila – och hur min vilodag på söndagar har blivit heliga. Men rädslan av uteblivna resultat, rädslan av att bli tjock samt de idiotiska tankarna om att en dag utan träning borde vara en dag utan mat.

I måndags bestämdes att jag skulle följa med till Bryssel på ett fantastiskt spännande möte. Givetvis vill jag vara med på mötet men så kommer de där mörka tankarna.

mörker-på-sats Flygplan

Tankarna borde egentligen beskrivas som ett självdestruktivtångestbeteende som upptar hela mitt väsen under alldeles för lång tid.

Faser och STRATEGIER för att dämpa/komma ur ångesten

Steg ett är fyllt av ångest med massor av kaostankar där jag går igenom hela dagen och hur alla mina rutiner blir omkullkastade. Ingen träning på morgonen. Ingen ordentlig frukost. Dålig lunch. Rastlöshet. Frestelser såsom flygplansmat (har en dragning till dekadens såsom kakor, bröd, smör och maträtter med för mycket fett och socker), fikabröd och fruktskålar (vem kan motstå att äta frukt när det bjuds). Sen handlar det om att eliminera ångesten en efter en.

Ingen morgonträning. I det här fallet skulle bänkpresspasset falla bort (eller flyttas till onsdagen – vilket skulle göra att accessoarpasset skulle utgå [för det går inte att lägga in två accessoarpass i rad, lördag och söndag] samt att jag inte kan flytta schemat för att köra bänkpress på torsdagen och benböj på fredagen [då tränar Philip och Ronja böj]).

Mitt träningsschema är uppbyggt på följande sätt
Fokus är alltid på baspassen/övningarna (måndag, tisdag, torsdag, fredag).
Måndag: Marklyft och frontböj. Kompletteringsövningar: chins (lågreps för ackumulera volym) och benmaskiner (liggande samt sittande lårcurl, bensträck, ab- och adductormaskinerna).
Tisdag: Bänkpress (högre repetitionsantal [5-10] i fem set med dropset på sista), chins (viktade). Kompletteringsövningar: hantalroddar, dips, enbenståhävningar för vaderna.
Onsdag: Accessoarer (jag kallar det för t-shirt-ångstpass där jag tränar baksida-/utsida axlar, biceps och triceps) samt kompletterar med chins (lågreps för ackumulera volym).
Torsdag: Benböj och annan variant av marklyft (raka eller sumomarklyft). Kompletteringsövningarna är chins (lågreps för ackumulera volym).
Fredag: Bänkpress (lägre repetitionsantal [1-5] i fem till sju set), rodd (stång), militärpressar samt kompletterar med chins (lågreps för ackumulera volym) och hantelroddar.
Lördag: Accessoarer (känner jag mig fräsch får jag köra lite böj och lite marklyft vilket händer någon gång per månad, oftast 3-5 singlar för att få känna mig stark).

Ångesten inför maten och omöjligheten att välja. Sist jag var på besök hos Steven i Bryssel fick jag slänga min frukost på flygplatsen (de tyckte att min gröt var för lös och därmed var ”vätska”) samt att vi fick en smörgås till lunch.

lunchsmörgås potatisomelett

För att få bort ångesten över det missade träningspasset OCH dåliga matval sökte jag tröst hos Philip, som tyckte att jag larvade mig och underströk att en dag utanför rutinen inte gör mig varken fet eller klen. Tack Philip!

Dessutom valde jag att ta med en lunchlåda med kyckling i krossade tomater (hällde bort all vätska innan) med kokt  broccoli. Till frukost gjorde jag en omelett på ägg, potatis, ingefära samt lök. Helt plötsligt hade jag eliminerat ytterligare ångest (och eftersom vi skulle landa kring 19.30 på kvällen kunde jag laga middag hemma samt slå ihop eftermiddagsmellanmålet samt kvällsmålet för att få i mig all mat ändå).

i-väntan-på-lyftet stark-smurf

Hela dagen brottades jag med om huruvida jag skulle klämma in bänkpresspasset på kvällen (eller träna redan innan fyra på morgonen – och riskera att vara ofokuserad och trött på mötet) eller byta det mot accessoarpasset (vilket är osmart – eftersom att trötta ut triceps innan bänkpresspasset skulle suboptimera bänkutvecklingen). Ytterligare negativa saker med att träna på kvällen och sedan morgonen blir: sen middag, massor av endorfiner i kroppen så sömnen skulle bli ännu mer rubbad. Dessutom brukar jag bli sliten av flygresor.

 

pissdåligt-not-so-much flyg-fluga

 

När BRA VAL ger utdelning

Så istället för att åstadkomma två pissdåliga pass och en sämre natt med sömn än normalt (har redan svårt att sova) tog jag beslutet blev att vila. Idag, dagen efter resdagen, kan jag summera jag berätta att ångestdagen istället belönade mig.  Jag åt bra mat/gjorde bra matval. Återhämtade mig efter flygresan genom att koppla av/varva ned efter resan.

Så istället det blev nytt personbästa (nya skalan) i 5×5 RM bänkpress (5 repetitioner max i fem set). Och genom att vila lite mindre mellan seten i kompletteringsträningen samt dra över fem minuter på träningspasset lyckades jag klämma in 50 repetitioner för deltoids (utsidan av axeln), baksidan av axlarna samt biceps och triceps. Alltså hann jag med veckans första bänkpresspass OCH lite accessoarträning (tillräckligt för att vara tillfreds och inte känna att jag missat någon träning den här veckan.

Istället börjar jag fundera på ett upplägg där jag skall vila två ånger per vecka (onsdag och söndag).