Att glorifiera diet, ANABOLA och kosttillskott

2015-02-23

MIN SYN PÅ FITNESSBESATTHETEN

Jag följer bloggar, forum, företag och annat som hör kring den s k fitnessvärlden. Tidigare för att tillgodose mitt behov av ”fitnessfix” och nu på senare tid av gammal vana och intresse – men nu med ”nya” ögon och ett visst kritiskt tänkande.

Kaloriunderskottets GLORIFIERING

BANTNING basuneras ut. Bloggare och andra profiler som hamrar ut budskap om hur fantastiskt det är att vara på diet, hur snyggt det är och hur gott det smakar med s k ”dietmat”. Man skall vara obeveklig mot sig själv: Ingen smärta, inga resultat. Endast ”ren” (eng. ”clean”) mat. Vad det nu kan innebära. Dessutom kan man aldrig ta igen ett missat träningspass m.m. Var tog glädjen vägen?

Någon måste upp på barrikaden och skrika STOPP! Därför skrev jag denna e-post till en känd bloggare med många följare (OBS! Jag har följt bloggen i flera år, har honom bland mina vänner på Facebook, vi har gemensamma vänner och min uppfattning är att han är en kunnig PT och kostrådgivare):

”Hej [NN]! Jag brukar ju ha en del åsikter kring det du skriver – eftersom jag är en långtida följare. Något som nu slår mig är att du ofta skriver hur du längtar till diet. Att du liksom ”glorifierar” underskottet/bantningen. Eftersom jag kommer ifrån ätstörningsträsket så drar jag öronen åt mig. En ung och snygg kille som du lär mestadels ha tjejer i ”riskzonen” som följare. Kanske kan du ta det i beaktande? Kanske lägga lite mer fokus på träningsglädje och bra mat, snarare än ”diet”. Du gör givetvis som du vill och jag tror inte att du vill driva dina följare in i ätstörningsträsket. Men kanske är det lite värt att tänka på detta ändå!”

De SUNDA värderingarna

Jag har lärt känna en hel del människor genom min träning och eftersom det är min blogg och jag uttrycker mina åsikter skulle jag vilja lyfta fram en vän och inspirationskälla till mig vars värderingar i normalfallet* är riktigt sunda. Men huruvida han tycker, tänker och känner såsom jag kommer beskriva nedan har jag ingen aning om utan det är den UPPFATTNING jag fått när jag umgåtts/umgås med honom.

Kristian som person är glad, omtänksam och (i min värld) ”omänskligt” stark. Trots att han tränar med ett stort fokus är det alltid glädje kring träningen (jag har aldrig sett honom lägga upp någon töntig ”BEAST MODE”-bild på instagram).  Och det är nog så – att man måste tycka om någonting för att bli bra på det. Detsamma är det med hans födointag – jag åt bortåt 25 restauranghamburgare förra året (slutade när jag fick hjälp av Dietmästaren – då hamburgarna oftast ledde mig mot krascher [i brist på kontroll]) och blev spöad med hästlängder av Kristian. Trots att han spöat mig i hamburgerätande så har han varit ett stöd för mig sedan första dagen jag berättade för honom om mina problem.

Dessutom vill jag understryka att han tillsammans med den gode Pepz driver bolaget KPatletcoaching där dom helt och fullt tar avstånd från doping, vilket jag tycker är fantastiskt. God mat och hård träning. Det är vad som behövs (förutom ordentligt med vila) för att bygga en stark fysik.

KPatletcoaching Kristian-böjer-250

*) Förutom när han helt galet kan tömma kroppen på 6-8 kg vätska för att klara en invägning för att vinna SM i styrkelyft

”ANABOLA” då, hur bra fungerar det

Silikonbröst, giftbesprutade läppar, opererade magsäckar och hårimplantat. Många gör mycket för att se lite finare, lite bättre ut. Tar genvägar. Bantningspreparat. Smink. Skräddarsydda kläder. Många är fåfänga och vi väljer att gå olika långt för att framhäva våra bättre sidor. Men jag vill ändå utdela en känga till alla er som ”fuskar” UTAN ATT STÅ FÖR DET! Tänk på att ni är förebilder (nu i vårt sociala-medier-stinna-samhälle). Vill ni ta hjälp av otillåtna preparat, en genväg till er drömkropp – så gör det.  Men var inte skenheliga och låtsas att det bara är havregrynsgröt och proteinpulver som gjort er så grova som ni är idag. För oftast får ni betalt för att marknadsföra olika, lagliga, kosttillskott – som vissa (säkerligen särskilt ungdomar) köper – och blir fullständigt lurade.

Jag tänker inte sticka under stol med att jag också vid många tillfällen, särskilt när jag mådde som sämst, tänkt att lite extra krydda på gröten (när jag åt gröt och inte höll på med någon idiotisk fasta/diet) skulle vara finemang. ”Om jag bara…”:

  • kunde lägga på mig fem kilo muskelmassa,
  • bli hel i ryggen lite fortare,
  • ta 20-30 kg mer i bänkpress, osv.

”…så skulle jag vara nöjd sen.” Men som med de flesta utomlagliga kemiska substanser vi väljer att utsätta vara kroppar för är dom såväl farliga som beroendeframkallande. Som gift. Och det priset har jag INTE varit villig att betala. Sen är jag nog ganska naiv och blind inför de mörkare delarna av samhället. Endast vid ett tillfälle har jag sett två kralliga killar utbyta pengar mot piller. Under de ca 15 åren jag tränat på olika gym.  Annars har jag inte sett något, hört något eller blivit erbjuden något. JAG VILL OCKSÅ SE, VETA OCH BLI ERBJUDEN (för att tacka nej). Andemeningen med mitt inlägg är således inte att jag tycker sämre om dessa människor – snarare att jag är avundsjuk på dem – jag vill också trimma min kropp (och skulle säkert göra det – om jag visste att det var helt riskfritt).

havregrynsgröt Klättra

Dagens tips:

  • Träna för glädje och välmående (att du blir snygg är en bonus)
  • Var kritisk med de tips och råd du läser på nätet (är det verkligen så kul att dieta året runt?)
  • Skynda långsamt, en stark fysik byggs inte över en natt (lika lite som att du blir smal över samma tidperiod)