Att hålla sig till PLANEN

2015-02-15 och 2015-02-16

ATT INTE GE VIKA FÖR DUMMA IMPULSER

Inom träningssvängen (”fitnessindustrin”, ”fitness lifestyle”) pumpas citat ut om hur man skall äta rent (”clean eating”), att man aldrig skall ge upp, att man skall träna tills man knäcks osv. Ett sådant citat som jag vill fokusera på nu är: ”Eat to meet long-term goals not short-term satisfaction”. Alltså, man skall hålla sig till planen och inte falla för frestelsen. För den ätstörda så kan frestelserna vara verkliga kontrapooler. Och jag har givetvis upplevt dem allihop.

MM-butiken PotatismannensPreWorkOutWhey

Att äta TRIGGER-FOODS

Jag har tidigare nämnt mina ”igångsättare” (”triggers”) – med vilket jag menar särskilda måltider, livsmedel, produkter som sätter självkontrollen/behärskningen ur spel och som driver på en hetsätning. ”Jag kan inte bara äta en godisbit” är något som jag tror fler sagt/tänkt. I mitt fall kan detta vara exempelvis rostad bröd med smör. Eller jordnötssmör. Eller digestivekex. Därför undviker jag att ha dessa ätbara delar av himmelriket hemma.

Förbud och tabun är en ACCELERATOR – den förbjudna frukten är alltid sötast

På samma sätt som att igångsättare bör undvikas i så stor utsträckning som möjligt så tror jag att återhållsamheten och det förbud vi själva sätter upp, den skam det blir att äta dessa livsmedel, gör att när vi väl faller för den så kallade ”frestelsen” så är den förbjudna frukten så mycket sötare.

Ris istället för potatis - utan att fuska RIP-Spilld-potatis

OKONTROLLERBARA situationer leder till ångest

  • Den som oroar sig för något som ännu inte hänt lider oftast dubbelt.
  • Oroa dig inte för framtida problem, 99 % av dem kommer ändå inte att ske.

Jag är inte säker på om jag återgett citaten/uttrycken ovan korrekt. Men andemeningen är densamme. Restaurangbesök är sådana. Och ger upphov till tre olika faser av ångest:

Innan restaurangbesöket

Här oroar jag mig för att jag skall spåra ur. Jag läser menyn minutiöst. Planerar vad jag skall göra för ”ändring” (be dem plocka bort såsen, se vilka alternativ det finns till de klassiska pommes frites:en) och tillägg (grönsallad/tomatsallad/annan sallad).

Under restaurangbesöket

Här är jag orolig för vad det är för mängd energi jag får i mig. Stålsätter mig för att undvika att äta bröd (och smör). Rädslan för att att jag inte kommer att bli mätt, trots hög hög mängd energi på tallriken. Oroar mig dessutom för om jag skall bli ”hetsad” till att beställa efterrätt. Jag älskar sötsaker. Men undviker dem in i absurdum – för det är TRIGGERS!

Efter restaurangbesöket

Livrädd för krasch, vissa maträtter är triggers. Ibland är det dessutom jobbigt att se andra äta efterrätt. Då längtar jag efter sötsaker. Och vad brukar hända? Krasch. Ibland undrar jag om det inte är bättre att tillåta mig äta en efterrätt – för att sedan slippa suget på kvällen. Men tänk om efterrätten är en igångsättare – och jag äter dubbelt dåligt… Såhär fungerar en ätstörds hjärna, i alla fall min.

GrilladKycklingLårFilePåRestaurang Lammlägg-på-restaurang

Konsten att SMYGBANTA och lögnerna kring maten

Lika mycket som det finns ätbara frestelser som kanske förstör en diet/den planerade viktminskningen så finns det självbedragande och omgivningsmanipulativa uttryck, åtgärder och tankar som försöker möjliggöra ett avstamp från den uppsatta planen. I lördags jag en sådan dag. Och jag gjorde det av två anledningar a) inför ångesten över restaurangmåltiden på kvällen samt b) hade känt mig tjock i ca en vecka – men ändå ätit enligt plan.

Först och främst är det enklast att ”fuska” på helgen. Dels för att jag sover lite längre (tränar kl 08.00 istället för kl 06.00) och går därefter hem och lagar frukosten. Oftast har jag inte ätit frukost förrän 10.30 (i lördags hade jag kundpresentationer från 11.00 så jag åt min frukost på min 30-minuter långa bussresa till Haninge). Normalt är fruktstunden vid 11-tiden, men då är jag sällan sugen på frukt. Är det tidig middag (kring kl 18) försöker jag oftast lura mig själv att jag inte behöver lunchen också – istället äter jag mitt kvargmellanmål fast UTAN nötterna (vardagar äts det kl ~16.10) vid 15-16-tiden någon gång (och då är middagen så nära att jag inte behöver frukost). Sedan äter jag normalt kvällsmål. Då har jag sparat in ungefär 600 kcal (20-25 % av mitt dagliga energiintag).

Potatisomelette KycklingOchTomatsås

Vanliga lögner/sanningsmanipulationer jag kan använda för att slippa äta alla måltider är:

  • ”Jag är inte sugen på frukt nu. Jag åt ju en sen frukost!” (i hopp om att få slippa)
  • ”Jag åt så sen frukost, behöver inte äta lunch ’ännu’. Jag väntar ett tag.” (i hopp om att få slippa)
  • ”Åh, nu skall vi snart äta middag, jag tar eftermiddagsmellanmålet istället för lunchen – så jag inte blir MÄTT inför middagen.” (i hopp om att få slippa)
  • ”Jamen jag hinner inte äta lunch OCH mellanmål nu, vi ska (snart) äta (tidig) middag. Det gör inte så mycket.” (i hopp om att få slippa)

Oftast innebär detta att jag sedan är uppe på nätterna och grottar i kylskåpet. Äter stora mängder grönsaker som ”kompensation”.

Men i helgen var jag DUKTIG

Jag måste berömma mig själv för att jag klarade helgen med bravur. Jag slog ihop frukten (bär istället), eftermiddagsmellanmålet samt kvällsmålet till en rejäl dessert (likaså söndagskvällen). Åt lunchen, trots att det blev i senaste laget (vid 16-tiden eftersom jag arbetade och besökt MM Sportsbutiken för ett event) och all mat (inkl riset) på restaurangen på kvällen. Dessutom hade jag en vilodag på söndagen enligt plan.

Kvällsmåldelux Merakvällsmål

Håll HÅRT i planen

Min lärdom efter att ha fått hjälp av Dietmästaren är att han vet bättre än mig.  Oavsett om ångesten överöser mig. Oavsett om jag får för mig att jag ”vet bättre” så skall jag hålla mig till planen. Av så många anledningar: den hjälper mig att undvika krasch, den hjälper mig att utveckla/återskapa min styrka samt att kroppen lär sig mer och mer att hantera en större mängd energi (”återställning” av min metabolism).

Dagens tips: