Arbetslöshetsbloggen – Den eviga karusellen: tack men nej tack

Arbetslöshetsbloggen, inlägg 1, dag fem, 2016-03-08

I tisdags förra veckan var min sista dag på kontoret. Alltså har jag gått och velat producera mer än möjligt onsdag, torsdag, fredag och måndag. Helger räknas inte. De skall jag fortsätta spendera med/till min fina sambo, min familj, vänner och göra saker som jag (vi) tycker om, exempelvis: god mat, upplevelser, vänner och familj etc.

Det här inlägget har jag valt att kalla för ”Den eviga karusellen: tack men nej tack” för det är vad större delen av återkopplingarna från bolag/rekryteringsfirmor kommer att innebära/säga dig. Därför tänker jag i detta inlägg ta upp en del tankesätt och enkla strategier för hur du håller dig i fysiskt och psykiskt slagläge tills det är dags att faktiskt få ett arbete. Ditt drömarbete. För det är vad vi alla vill ha – inte sant?

Projekt

Jag skall inte påstå att jag inte har saker att göra:

 1. Jag har med två olika vänner två idéer i uppstartsskedet.
 2. Jag har ett eventuellt spännande jobb till hösten.
 3. En, eller till och med två, podcast(s) är under uppbyggnad – jag måste bara våga ta steget – just nu försöker jag läsa på om utrustning, iTunes, manusskrivande m.m.
 4. Jakten på en leverantör av Potatismannen Apparel till en överkomlig kostnad är i full färd.
 5. Söker efter ett arbete som är tillräckligt utmanande för att vara värt att söka. Efter första dagarnas hockeytaktik har jag ökat mina ”kriterier” i sökandet. Så det blir tre till fem ansökningar per dag. Om jag tittar på exempelvis metrojobb.se så finns det i runda tal 4000 arbeten i Stockholms kommun att söka. Vissa är sjukskötersko-tjänster, vissa statistroller m.m. så de faller, av naturliga stjäl, bort. 

Standard-e-poster

De tjänster som jag hittills funnit har varit till (viss del) intressanta – och sökt – har jag, idag, mestadels fått – vad jag tänker kalla: tack men nej tack-standard-e-posterna.

Det måste finnas ett bättre sätt att få veta var i rekryteringsprocessen företagen/rekryteringsfirmorna befinner sig utan att a) bombardera dem med telefonsamtal/e-post eller b) snällt invänta samtal om intervju eller e-post om att de valt andra. Om de nu måste ge så många nobben – kan dom inte göra det med stil? En firma är till och med så fräcka att de sänder en e-post med en länk, där du som sökande får LOGGA IN, för att sedan skriva (fast med ett annat ordalag): ”…vi vill inte ha dig. YOU SUCK!” 

Positivt tänkande

Men eftersom den nya, mer levnadsglada och positiva Potatismannen, alltid försöker tänka positivt – så vill jag här tipsa om tre saker du kan säga till dig själv/göra för att inte dras ned:

 • Vid varje nej kommer du närmare ett ja, rent statistiskt.
 • För varje tjänst som blir tillsatt av någon annan så finns det en mindre konkurrent för dig att tampas med när väl ditt drömjobb dyker upp.
 • Om det kommer en e-post DIREKT efter du sökt jobbet är det en bekräftelse på mottagen ansökan, ibland kan det innehålla diverse länkar till personlighets- och/eller IQ-tester, så öppna dem. Om du däremot inte sökt något jobb nyligen – radera e-posten utan att läsa den. Du behöver inte den negativa energi som detta skapar. Radera och gå vidare (här är hockeytaktiken ganska användbar).

Bonustips. Rör på dig. Träna, motionera, ansträng dig fysiskt. Detta kommer vara bra av, minst, två anledningar:

 1. Du pressar in massor av endorfiner (positivitetshormoner) i kroppen som gör att du blir lyckligare och har lättare att hantera nederlagen.
 2. Du kommer vara i god fysisk form när det blir din tur att bjuda upp till dans (gå på intervju, börja på ditt drömjobb).
 3. Bonustips bland bonustipsen: Du får tiden att gå – och på så sätt är du ändå nyttig – istället för att sitta och stirra på TV/Dator eller liknande. Ett ytterligare tips i tipset – ljudböcker och podcasts när du motionerar. Antingen blir du underhållen och/eller lär dig något. Oavsett har du vuxit som människa. Försök att åtminstone få 1:1 förhållande mellan nyttiga/lärorika saker och ren underhållning.

Slutligen

Sammanfattningsvis:

 • Undvik negativ energi
 • Skapa positiv energi
 • Lär dig något nytt, varje dag
 • Motionera