Arbetslöshetsbloggen – En köttmarknad, intervju tre

Arbetslöshetsbloggen, inlägg 4, dag 8, 2016-03-11

I dagens inlägg vill jag gå igenom det där med intervjuer. Idag var jag på arbetsintervju – har varit på en intervju tidigare och inbjuden till två ytterligare som jag vid eftertanke avböjt. Den här gången vill jag ha en tjänst där jag känner att jag har något att tillföra – och därför måste det vara utmanande nog.

Intervjun, en upplevelse

Det började med att jag var 25 minuter tidig och fick sitta i en skrubb (fast med fönster) också känd som receptionen. Efter ca tio minuter blev jag hämtad av en trevlig kvinna som erbjöd mig en kaffe. Fantastiskt. Trodde nästan jag var ovärdig efter den initiala placeringen. Undrar om jag är kund, leverantör eller förbrukningsartikel. Inte varit på en intervju på ett rekryteringsföretag på säkert fem-sex år. Det var tonvis med frågor.

Intervjun, från andra sidan bordet

Under de senaste tio åren har jag suttit på den andra sidan av bordet vid intervjun. Som arbetsgivare. Skillnaden mot när jag intervjuat folk och idag var att jag ofta gick på magkänsla och snarare samtalade med personerna än att förhörde dem om deras CV – i kronologisk ordning. Jag försökte skaffa mig en bild av personen – och dess potential som medarbetare i vår fantastiska grupp.

Men tillbaka till att sitta på andra sidan. Det var många frågor om hur jag skulle bete mig i en grupp, hur jag tar och ger kritik samt stress. Stress verkade viktigt. Stress är faktiskt i måttliga mängder positivt. Hormonpåslag som ger skärpta sinnen – en ökad prestationsförmåga. Det är min personliga åsikt.

En fråga som faktiskt fick mig att komma av mig var: ”Vad drömmer du om?”. Vilken fantastisk fråga. Jag blev helt varm i kroppen – men också helt mållös. Fabulöst!

Men jag fick en hel del svårigheter att förklara vad jag gjort och när. Jag har arbetat i entreprenörsföretag hela min vuxna karriär. Allt ifrån kundtjänst, brevlådeuppsättning, produktutveckling, prissättning, leverantörsförhandlingar, möten med myndigheter, systemutveckling osv. Sammanfatta det i olika titlar – och under vissa datum/tider. Stackarn. Tror inte vi riktigt förstod varandra – detta måste jag öva på. Bra med intervjuträning. Undrar om det går att få gå kurser i det?

En annan sak som störde mig: utdrag ur belastningsregistret, kreditupplysning, om hur jag ställer mig till att ställa upp på ett drogtest och om jag har problem med alkohol. Men det kanske är standard numera.

Intervjun, min klädsel

Oj. Vad ska du ha för kläder på dig på en arbetsintervju? Det finns säkert massor av regler och förslag. Själv satsade jag på något som jag är bekväm i och van att använda. Kilt? Compressionstights? Nejdå. Jeans, skjorta, slips och en vanlig stickad tröja över. Hel och ren i något du känner dig bekväm i. Gärna så du ser seriös ut. Men det beror mycket på vad det är för tjänst också. Ställ inte till det så mycket. Rekryteringsbolagen är ganska vanliga – ”kontorsklädda” (finns det ett sådant uttryck?). Skall du till arbetsgivaren/företaget kanske din strategi skall vara annorlunda. Vad är det för tjänst? Använd internet…

Strategier på en arbetsintervju

Se det som ett samtal. Oroa dig inte allt för mycket för att du är nervös. Alla är nervösa – det betyder att du bryr dig tillräckligt mycket för att du vill ha arbetet. Tacka gärna ja till kaffe/te/vatten. Dels kanske du blir torr i munnen av att prata länge – men det kan också vara smart att en möjlighet att få tankepaus. Tänk att du får en fråga du inte riktigt vet vad du skall svara – ta en sipp vatten – du köper dig lätt 10-20 sekunder – vilket kan räcka. Men håll inte i kärlet mitt emellan er, det skapar en mur.

För att avrunda

Mina tankar om intervjuer:

  • Var dig själv, så du är bekväm
  • Du är där för att du är intressant för dem
  • Se till att få dig en gratis fika