Arbetslöshetsbloggen – En vassare ansökan

Arbetslöshetsbloggen, inlägg 9, dag 13, 2016-03-18

Igår avhandlade jag ämnet ansökningsprocessen. I den nämnde jag olika steg i en jobbsökningsprocess. En kort repetition:

 1. Platsannonsen publiceras
 2. CV samt personligt brev skickas in
 3. Ansökningstiden går ut (förhoppningsvis) och kandidaterna gås igenom
 4. Vissa kallas på intervju, andra får standarde-posten tack-men-nej-tack (vist är det roligt när dom ”beklagar” att dom inte valt dig – som att du dött)
 5. Intervjuer genomförs av rekryteringsfirman
 6. Eventuellt ytterligare en intervju med företaget
 7. Löneförhandling, anställningsbevis, arbetsstart

Men hur kan du vässa din jobbansökan så du sticker ut? Detta är något jag tänkt skriva om idag. Observera! Detta är endast tankar, åsikter och allmänna funderingar – inget du skall ta gift på.

Visa dig själv – genom standardansökningshandlingarna

Intensivt ord i rubriken. Standardansökningshandlingarna – med vilket jag menar en curriculum vitae samt ett så kallat personligt brev.

Ser ditt CV precis ut som alla andras? Skrivet i en färdig mall med en sekventiell beskrivning av vad du gjort sedan födseln. Visar den hur du är? Själv är jag mycket för struktur. Men helst inrutat. Precis såsom jag älskar rutiner. Därför är mitt CV gjort i ett kalkylprogram och sedan infogad i ett presentationsprogram. Se här. Men för att inte verka allt för tråkig – så har jag gjort ett enklare personligt brev som också visar min kreativa och något mer avspända sida. Du kan läsa ett exempel här.

 

Rätt eller fel att hålla sig till floskeltoppen

En fundering är om huruvida det är rätt eller fel att skriva de vanligaste orden som söks/finns med i ansökningar. Fann en gammal (nästan sju år sedan den skrevs) artikel orden som ger dig jobbet. Jag är lite kluven till att använda dessa ord. Risken blir att din ansökan blir precis som alla andras. Jag tror det skall undvikas.

Extra extra, här var det extra söt arbetskraft

Okej. Rubriken blev lite skev. Vanliga tillägg till ansökan är:

 • Bild
 • Lista på referenser
 • Betyg, intyg samt referensbrev

Men kan du sticka ut något mer? Färg? Typsnitt? Kan du göra en video? En ljudinspelning? Skicka en vän till mottagaren av till ansökningen som sjunger?

Mitt nästa steg blir i alla fall att skapa en video. Men för att den skall bli bra måste jag nog skrivit ett manus först. Kanske kolla upp hur det fungerar med ljus och ljud? Borde jag gå en utbildning i filmvetenskap och manusskrivning?

En ansökan i Ms Excel

För många år sedan sökte jag ett jobb, var är ointressant. Men tjänsten innefattade en hel del Excelkunskaper enligt platsannonsen. Jag skrev helt enkelt mitt personliga brev och sedan gjorde jag en databas av nyckelord på ett blad, la in annonsen på ett annat och jämförde nyckelorden på en tredje. Jag räknade ut att jag hade 98 % lämplighet för tjänsten. Tyvärr fick jag inte arbetet – eftersom jag hade ett alldeles för högt löneanspråk.

Tekniska hjälpmedel

Flera tankar kring hur teknik skulle kunna vara behjälplig vid arbetssökande. En delad kalender skulle vara mycket bra. Likaså möjligheten att ha intervjun via Google-Hangouts, Skype eller annan videosamtalstjänst. Detta skulle spara in tid för såväl rekryteringsfirman som den arbetssökande. Båda vinner tid – och detta skulle kunna innebära att flera anställningsintervjuer kan hållas – så fler kandidater får chansen att visa lite mer av sina talanger än via sitt CV. Jag tror nämligen inte att rekryteringsfrimorna läser alla.

En återberättad anekdot. En tidigare chef till mig berättade om en tidigare chef till hen. Det var en fin tjänst på ett statligt bolag som hade annonserats ut. Hen som var ansvarig för rekryteringen hade tagit halva bunten med ansökningar och slängt i papperskorgen med orden: ”vi kan inte anställa någon med otur.”

Hur kan du använda tekniken till din fördel?

Avslutningsvis

Idag var det mest retoriska frågor och inte så mycket hjälp. Men det är så ibland. Det går inte att alltid mata personer som fågelungar. Ibland måste de anstränga sig själva lite också.

Men mina tre punkter för dagen:

 • Stick ut
 • Var dig själv
 • Hitta din unika talang och visa upp den