Ortorexi och ÅSIKTER om andras åsikter

2015-05-20

KOMMENTARER TILL KRÖNIKOR/ARTIKLAR OCH PODCASTS

 • Är det anorexi att äta hälsosamt?
  (http://www.aftonbladet.se/wendela/kronikorer/malinwollin/article20748753.ab)
 • Var går gränsen för ortorexi?
  (http://ankisundin.se/mm-024-lisa-jisei-berattar-om-sin-ortorexi/)
 • Vetenskapens värld, om kilokalorier
  (http://www.svtplay.se/video/2940719/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-avsnitt-17)

äggochbakpotatis2 Komihågattköpabananer

Ortorexi, OHÄLSOSAMT hälsosam

Har du Ortorexi?

”Av dina svar framgår av ditt liv kretsar mycket kring träning och kost. Om du inte arbetar med träning eller kost professionellt tyder svaren på att du uppfyller diagnosen ortorexi.”

Efter att ha lyssnat på podcasten Mat och marginaler vill jag dela med mig av följande reflektioner. Att hitta gränsen mellan hälsosam och ohälsosamt hälsosam och sedan försöka diagnostisera problemet är svårt. Men jag tror att gränsen passeras när det hindrar ens vardag, kanske inte kortsiktigt (trimma bort några kilon till sommaren) men när det över en längre period hindrar exempelvis socialt umgän     ge och framkallar obehagskänslor/ångest kring måltider som inte är planerade (vägda) i förtid.

En sak som Lisa säger är, när hon beskriver många instagramkonton hon sett är ”ett ihopplock av livsmedel” och inte en måltid. Det fick mig att haja till. För så är det verkligen i många fall. Återigen en gränsdiskussion – måltid eller mättnad. Måltid eller ätstört beteende.

Troligen vanliga BETEENDEMISSTAG

Personer jag troligtvis skulle misstänka är i riskzonen:

 • En stark övertro till kosttillskott. Vitaminer- och pulvermänniskor.
 • De som har svårt att hålla ihop förhållanden (pågrund av en begränsad vardag, dåligt humör och besatthet av kost och träning).
 • Personer som klarar av att ”lura” andra om sin ohälsosamhet genom en hälsosam täckmantel.
 • Individer som klarar av att gömma sig bakom sin ”idrott” (”snart match”, ”bantar inför en tävling”, ”testar en ny diet för att…”)
 • Personer som kommer ifrån en övervikt och som uppslukas av att hålla sig ”i form”.
 • De människor som behöver bli övertalade att äta ”onyttigt” eller undviker sociala sammanhang i rädslan för att bli tvingad att äta något specifikt.

Intressanta PÅSTÅENDEN i Mat och marginaler

I avsnittet jag refererar till ovan Anki pratar om en aptitregleringsproblematik och hur många med ortorexi egentligen låtsas, eller uppfattas, vara ”karaktärsstark”. BRA Anki!

Italienärfärdigbokat varningförvegetarian

10 månader lång UTVECKLING

På fredag är det tio månader sedan Dietmästaren skickade det första kostschemat till mig. Jag minns att jag blev förtvivlad. Så mycket mat. Idag äter jag betydligt mer och sedan dess har jag ätit ca 750 ägg, 250 avokado, 500 bananer, bortåt 100 kg potatis och ännu mera kyckling och keso/kvarg.

Trerätterspårestaurangnook äggochbakpotatis

I lördags åt jag en trerätters middag. Utan att plocka bort något, utan att ändra rätten/menyn, jag åt hela efterrätten och smakade på min dejts. I mångas ögon är det kanske larvigt, konstigt eller sjukt att jag ser det som en seger. Jag har under den här perioden gått upp >6 kg och är mindre fet i dag än då. Men framförallt mycket gladare, piggare och starkare.