Periodisk fasta, en inkörsport till ÄTSTÖRNINGAR

2015-02-12

DIETER OCH ANDRA KONSTIGHETER

Först vill jag börja med att tipsa om ett fantastiskt podcast-avsnitt med Dietmästaren, Magnus ”Jycken” Cedenblad, Jill Holmström och Anki Sundin.

Avsnittet finner ni här:
KONSTEN ATT TRIVAS MED SIG SJÄLV MED MAGNUS ”JYCKEN” CEDENBLAD OCH MARTIN GILCK”.

Jill-Bara-Kör Anki-in-action

Personligen har jag ingen relation till andra än Dietmästaren och numera flyktigt bekant till Jill. Jill är fantastiskt cool dam med skinn på näsan, MMA-handskar på nävarna och rejält med åsikter som hon delar vitt och brett. Jycken har en fantastisk syn på mat och träning, det är därför alltid roligt att höra honom i diverse podcast. Och trots att han tillhör världseliten inom MMAn så är han ändå livsnjutare och har en duktigt sund syn på föda.  Dessutom vet jag att såväl Jill som Jycken är hyfsat frekventa besökare av mitt stamställe Amidakolgrill. Anki säger alltid att hon står på jättarnas axlar, själv lutar jag mig alltid tillbaka på svar från Anki. Men om Anki har käkat på Amida – det förtäljer icke historien!

Grönsakskebab-Adana-med-gottigheter Amida-med-världens-bästa-peter-paunovic

Snabba lösningar och konstiga dieter/preparat

I TV-tablån på onsdagar är det Sveriges Mästerkock kl 20.00 i TV4. Kl 21.00 börjar Biggest Looser. Rena ”fat-camp” på TV:n med andra ord. Själv väljer jag att lyssna jag på ljudböcker. Jag lyssnar (läser) säkert tre timmar/dag. Ett fantastiskt sätt att fördriva tid när du lagar mat, diskar eller promenerar. Testa!
Hursomhelst, tillbaka till Biggest Loser – såg jag en artikel på Aftonbladet idag, ”Biggest loser är ett svältprogram”. Artikeln berättar att vissa av deltagarna blev rekommendera periodisk fasta.

Om jag uppfattat forskningen (Bro-Science?) korrekt är det ett gynnsamt sätt att öka sin fettförbränning och stimulera muskeltillväxt – samtidigt som det är ”lättare” att hålla energiintaget lågt med  tanke på att det inte ges så många tillfällen att äta. Men inget jag tänker ta gift på.

Quick-fix Turkisk-viagra

Personligen har jag testat periodisk fasta i omgångar ett par tre gånger. Dels ”lean gains”-modellen (16h utan föda 8h med föda), EatStopEat (24h utan föda) och ibland pressat mig bortåt 36-48h (minns ej exakt). Till en början kan jag berätta att effekten var strålande. Men det är alla dieter/konstigheter till en början. Låt mig kalla det nyförälskelse. Jag svävade på små rosa moln dels av  ruset av mitt koffeinknarkande (koffeintabletter, koffeinläsk (sockerfri, såklart) och kaffe) eftersom koffein sägs vara hungersdämpande (centralstimulerande preparat, (bro-science)). Men givetvis inför kvällens legitimerade hetsätning. Jag skulle få pressa i mig bortåt 2000 kcal i en smäll.

När det sedan äntligen var dags för att äta blev det rally. Jag hann varken känna smak eller mättnad. Det handlade bara om att fylla det tomrum som ångesten (av att inte fått äta på väldigt lång tid och vetskapen att inte få äta på lika lång tid igen efter måltiden) och hungerskänslorna (även om det sägs att det bara är en psykologisk och inte fysisk hunger) hade skapat under de där 15-16 timmarna jag tvingades vara utan mat. Dessutom blev jag galet beroende av tuggummi (som var ett substitut till att äta).

Knutte knarket-flödar-på-medis

Med facit i hand önskar jag att jag aldrig testat. Jag lärde mig själv att älska känslan av att inte äta och lärde mig slå ut mättnadskänslan.

Krydda-i-vardagen wasabi

Mina tankar (sedan sommaren 2013) efter att ha testat några 24-hs fastor:

  • Det är lättare att undvika att äta, så länge man är upptagen så försvinner hungern ganska fort.
  • Brad Pilon understryker att man inte skall ha två 24-timmarsfastor två dagar i rad.
    Givetvis var jag tvungen att testa det – och rekommendationen var helt korrekt (den tredje dagen började det smaka metall i munnen och jag mådde ganska illa. Kanske för att jag hade två låg-kolhydratsdagar i anslutning till detta).
  • Efter timma 20 börjar jag oftast bli grinig. Särskilt i anslutning till middagslagning.

Men som jag tidigare nämnt är jag uppvuxen och uppfostrad frukostmänniska med flera mellanmål. Så för min del är det konstigt att vara utan frukost/mat. Så de som känner att periodisk fasta är något för dem, så tänker jag inte ha några åsikter om det. Dietmästaren har själv varit en klassisk periodisk-fastare. Hur han gör nu är svårt att säga (jag tror helt enkelt han äter när han är hungrig).  Däremot kan jag tänka mig att personer med anlag för ätstörningar (gillar att svälta eller har problem med hetsätningar) är periodisk fasta förenat med ett liv i lidande.