Potatismannen vaknar till liv…

Att uppdatera en blogg, och hur kämpigt det kan vara…

Ja, som rubriken säger. Det är inte helt lätt att hålla en blogg vid liv. Särskilt inte vid sidan av sambo, träning, mat, jobb… ursäkter ursäkter ursäkter. Jag har varit dålig på att skriva helt enkelt.

Hur lever jag idag?

Ganska samma lika som vanligt. Tränar på morgonen med Johanna och äter en rätt standardiserad kost på vardagarna. Mindre kött. Ett väldigt högt proteinintag och fantastiska restaurangmiddagar någon gång/månad.

Träning

I höstas tog jag beslutet, efter att ha lyssnat på två (ett, två) olika podcastavsnitt om hälsa, och hjärnhälsa, om konditionsträning.  Att tre pass, trettio minuter i veckan, skulle ha så ofantligt stora fördelar för såväl hälsa som kreativitet, minne m.m. kunde jag inte blunda för. Det började under hösten med att vi (jag och min finaste sambo) la in ett-två cirkelpass per vecka. Sedan i vintras har vi tränat tre cirkelpass/v., med totalt 6 träningspass/v.

Visserligen har jag kämpat emot skador hela våren (ett ben som gör ont från stjärten och nedåt efter ett knasigt marklyft och en överansträngd högeraxel pga vilan från underkroppsträning).

Sedan en vecka tillbaka har jag börjat med konditionsträning (läs: ”långsamt joggande i skogen runtomkring där vi bor”) utomhus. I och med den förändringen har jag skapat en möjlighet för att öva lite tyngdlyftning och kroppsviktsövningar. Målet är att äntligen lära mig att stå på händer samt att göra s.k. muscle-ups.

Näring

Jag försöker få i mig bra saker. Men jag väger/mäter inte maten särskilt mycket längre. Men jag skulle säga att jag får i mig lagom för att hålla vikten. Det pendlar mellan 2-4g protein, 2-4g kolhydrater och 0,5-1g fett per kilogram kroppsvikt och dag.

Jag baserar jag mitt intag på:
Kolhydrater: potatis, havregryn och bönor/linser.
Protein: ägg, mejeriprodukter/bönor/linser, vassle/kasein. Kött och fisk äter jag på veckoslutet (fre-sön, med undantag då jag äter på restaurang i veckodagarna).
Fett: inget extra fett, utan det jag steker i och får genom mitt övriga matintag.

En typisk vecka

Måndag:
Morgonträning, tyngdlyftning och gymnastik (tidigare cirkelfys)
Aminosyror innan/under träningspasset. Proteinshake på kontoret.
Lunch är nästan alltid havregrynsgröt och proteinkälla (ägg, vassle/kasein, kvarg).
Proteinshake/kasein strax innan jag åker hem.
Middagen kan vara exempelvis bönpasta med parmesanost och tomatsås.
Till kvällsmål slinker det garanterat ner en rejäl laddning kasein samt någon form av grönsaker (nu har jag dille på blomkål och vitkål). Vissa dagar blir det även havregrynsgröt alternativt en förpackning proteinglass.

Tisdag:
Morgonträning. Benböj oftast. Och chins.
Samma matrutiner, men middagen är troligtvis bakpotatis och keso eller någon annan ost.
Kanske en kvällsjogg.

Onsdag:
Tyngdlyftning och gymnastik (tidigare cirkelfys).
Middag brukar väldigt ofta bli grillat lammspett på vårt favoritstandardhak Amida Kolgrill.

Torsdag:
Bänkpress och chins.
Oftast liknande som måndag eller tisdag till middag.

Fredag:
Tyngdlyftning och gymnastik (tidigare cirkelfys).
Här blir det en köttbit eller burgare och hemmagjorda pommes.

Lördag:
Marklyft, eventuellt chins och bänkpress.
På lördagar steker jag ägg. Johanna får pannkakor.
Antingen äter vi på en trevlig restaurang. Eller så blir det liknande som fredagens middag.
Har jag ork så skall jag försöka jogga lite på lördagar. Om tid finns. Annars blir det på söndagen.

Söndag:
Vila. Eller lite lätt jogg. Oftast promenerar vi i några timmar och dricker godkaffe.
Vi försöker äta fisk/skaldjur på söndagar.