Sommar i P1 är i full gång. Och jag fastnade för uttrycket ”skämsmat” i Richard Tellströms avsnitt.
Skämsmat – vilka är dina dunkla favoriter?
Jag har några olika ”skämsmaträtter” och ”skämslivsmedel”.
En liten lista från när jag var yngre:
- Smält ost, i alla dess former. När jag började gå hem från skolan älskade jag att köra knäckebröd med ost på i mikron och sedan hälla socker på.
- Äta glass på vanliga salta potatischips.
- Köpepepparkakor med tjockt lager smör.
- Skolmatens potatisbullar.
- Färdiga strips och pommes.
- Rostbiff och potatissallad.
På senaste tiden:
- Sojasprutgrädde rakt ur tuben.
- Alldeles för sött kaffe.
- Rå blomkål med choklad/kolasås (eller blandat med kaseinpulver).
- Färdiga Pomme duchesse.
Barndomsfavoriter
Senaste veckorna har jag ätit barndomsfavoriterna ur potatissortimentet. Visserligen älskade jag de färdigköpta pommes stripsen som pappa köpte och stekte i ugnen med massor av smör. Men så äter jag inte längre. Håller igen på tillsätt smör m.m. Därför blev det nyttigare varianter av alla tre.
Potatisbullar, jaaa, jag älskade dem i skolan! (fast jag gjorde egna).
Raggmunk, också egengjord.
Potatismos med korv.
Alla är gjorda med färskpotatis.
Raggmunk
360g rå färskpotatis. 1
ägg.
1 dl bakprotein.
Några matskedar potatismjöl.
1 dl mjöl.
Kryddor.
Potatismos, korv och egenlagad Bostongurka
Kokt färskpotatis (med skal).
Mjölk.
Salt och peppar.
Potatisbullar
Potatisbullarna gjorde jag med ca 400 g riven kokt färskpotatis.
1 ägg.
Någon matsked potatismjöl.
och kryddor.
Notering inför nästa gång. Behandla dem inte som smash-burgare. Jag tryckte ihop dem lite för mycket så de blev något torra.