Skämsmaten och barndomsfavoriter

Sommar i P1 är i full gång. Och jag fastnade för uttrycket ”skämsmat” i Richard Tellströms avsnitt.

Skämsmat – vilka är dina dunkla favoriter?

Jag har några olika ”skämsmaträtter” och ”skämslivsmedel”.

En liten lista från när jag var yngre:

  • Smält ost, i alla dess former. När jag började gå hem från skolan älskade jag att köra knäckebröd med ost på i mikron och sedan hälla socker på.
  • Äta glass på vanliga salta potatischips.
  • Köpepepparkakor med tjockt lager smör.
  • Skolmatens potatisbullar.
  • Färdiga strips och pommes.
  • Rostbiff och potatissallad.

På senaste tiden:

  • Sojasprutgrädde rakt ur tuben.
  • Alldeles för sött kaffe.
  • Rå blomkål med choklad/kolasås (eller blandat med kaseinpulver).
  • Färdiga Pomme duchesse.

Barndomsfavoriter

Senaste veckorna har jag ätit barndomsfavoriterna ur potatissortimentet. Visserligen älskade jag de färdigköpta pommes stripsen som pappa köpte och stekte i ugnen med massor av smör. Men så äter jag inte längre. Håller igen på tillsätt smör m.m. Därför blev det nyttigare varianter av alla tre.

Potatisbullar, jaaa, jag älskade dem i skolan! (fast jag gjorde egna).
Raggmunk, också egengjord.
Potatismos med korv.

Alla är gjorda med färskpotatis.

Raggmunk
360g rå färskpotatis. 1
ägg.
1 dl bakprotein.
Några matskedar potatismjöl.
1 dl mjöl.
Kryddor.

Potatismos, korv och egenlagad Bostongurka
Kokt färskpotatis (med skal).
Mjölk.
Salt och peppar.

Potatisbullar
Potatisbullarna gjorde jag med ca 400 g riven kokt färskpotatis.
1 ägg.
Någon matsked potatismjöl.
och kryddor.
Notering inför nästa gång. Behandla dem inte som smash-burgare. Jag tryckte ihop dem lite för mycket så de blev något torra.